Google

Добавяне към Google

Често задавани въпроси

  1. Защо да искам да поставя бутон „Добавяне към Google“ на сайта си?
  2. Как да добавя бутон към сайта си?
  3. Как да разбера дали бутонът работи?
  4. Какво представляват емисиите?
  5. Какво представляват притурките? Как да ги създам?
  6. Как да създам емисия за сайта си?
  7. Как да добавя миниизображение към емисията си?
  8. Какви формати на емисии се поддържат?
  9. Имам още въпроси. Къде мога да получа допълнителна помощ?

1. Защо да искам да поставя бутон „Добавяне към Google“ на сайта си?

Едно от пет показвания на началната страница на Google в САЩ води до iGoogle. Можете да публикувате бутона „Добавяне към Google“ на уебсайта си, за да подканите посетителите да добавят избрано от вас съдържание към iGoogle и да виждат елементите ви при всяко посещение на началната ни страница.

Бутонът „Добавяне към Google“ ви позволява да популяризирате всяко избрано от вас съдържание, включително интерактивни приложения, емисии и връзки към собствения ви уебсайт, като улеснява потребителите бързо да добавят избора ви към страницата си в iGoogle. Докато те пазят там съдържанието ви, елементите ви могат да им бъдат показвани при всяко тяхно посещение на iGoogle. Активните потребители на услугата автоматично виждат iGoogle при всяко отваряне на Google.bg, така че популярните емисии/притурки, които са с връзка към уебсайта ви, могат да насочат обратно към вас голямо количество трафик с течение на времето.

2. Как да добавя бутон към сайта си?

Използвайте формуляра, за да създадете HTML кода за сайта си. Не забравяйте да отворите правилната секция за своята емисия или притурка. Трябва само да въведете съответния URL адрес, да кликнете върху „Генериране на HTML“ и да копирате и поставите получения текст в уебсайта си.

Освен това, ако искате да популяризирате повече от една притурка или емисия, можете да изберете опцията „Няколко“. Тя ви позволява да генерирате нов раздел в iGoogle, който ще съдържа вашите притурки и/или емисии.

3. Как да разбера дали бутонът работи?

След като поставите на сайта си бутон „Добавяне към Google“, можете да го изпробвате, като кликнете върху него и преминете през процеса. Ще знаете, че той работи, ако съдържанието ви е добавено успешно към началната ни страница или Google Читалня.

4. Какво представляват емисиите?

Ако имате често актуализиран уебсайт, например блог или новинарска публикация, можете да използвате емисия, за да помогнете на хората да бъдат в крак с него. Емисията представлява специално форматирана версия на съдържанието на уебсайта ви. Тя може да се чете от машини, което означава, че четците на емисии могат автоматично да показват на потребителите последното ви съдържание и да им сигнализират, когато са налице актуализации.

5. Какво представляват притурките? Как да ги създам?

Приложният програмен интерфейс (API) за притурки е начин за създаване на мултимедийни притурки с по-голяма функционалност от тази на емисия. Използвайте го, за да превърнете своето уеб съдържание или приложение в притурки, които потребителите могат да добавят към началната страница на Google. Можете също да разработвате функции, които засягат други аспекти на страницата, например шрифтови и цветови схеми. Приложният програмен интерфейс за притурки не изисква никакви изтегляния и е създаден да бъде гъвкав и лесен за използване.

6. Как да създам емисия за сайта си?

Повечето услуги за хостване на блогове улесняват създаването на емисия. Проверете помощното съдържание на тези сайтове за още информация (напр. Blogger, LiveJournal или Typepad). Можете също да създавате персонализирани емисии посредством Google Новини и Google Групи. Ако хоствате собствения си уебсайт, има редица ресурси в мрежата, които да ви помогнат да започнете да създавате емисии, например това ръководство от Дани Съливан.

7. Как да добавя миниизображение към емисията си?

Повечето притурки, показани в директорията на Google, имат свързани с тях миниизображения, които илюстрират какво прави притурката. Можете да посочите миниизображение в емисията си. Предложените размери за него са ширина 120 на височина 60 пиксела. Изтегляме това изображение, мащабираме го до 120 x 60, добавяме запълване при необходимост и за ефективност и надеждност го хостваме отново на сървър на google.com.

Синтаксисът може да варира в зависимост от типа на използвания от вас формат на емисията. Ето пример как можете да включите информация за миниизображение в RSS емисия:

<?xml version="1.0"?>
<rss version="0.92">
<channel>
<!-- The title is used in various places in the directory and Personalized Homepage
to help users. Please keep the title as short as possible. -->
<title>Test Feed</title>
<!-- The link is used in the Personalized Homepage title-bar, to link to your site -->
<link>http://www.google.com/</link>
<!-- The description is used in the detail page about your feed -->
<description>A nice long description of your feed.</description>
<!-- …other channel sub-elements may go here, e.g. ttl… -->
<image>
<url>http://www.google.com/ig/gadgets/sticky-thm.png</url>
<!-- …other image sub-elements may go here, e.g. width… -->
</image>

<item>
<title>RSS Item title #1</title>
<link>http://www.google.com/</link>
<!-- …other item sub-elements may go here, e.g. description… -->
</item>
<!-- …more items… -->
</channel>
</rss>

Ето пример за Atom:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<?xml-stylesheet href="http://www.blogger.com/styles/atom.css"
type="text/css"?>
<feed xmlns="http://purl.org/atom/ns#" version="0.3" xml:lang="en-US">
<title mode="escaped" type="text/html">Test feed</title>
<tagline mode="escaped" type="text/html">A nice long description of your feed.</tagline>
<logo>http://www.google.com/ig/gadgets/sticky-thm.png</logo>
<!-- other feed sub-elements, including id, links, etc. -->
<entry xmlns="http://purl.org/atom/ns#">
<!-- …item elements… -->
</entry>
<!-- …other items… -->
</feed>

8. Какви формати на емисии се поддържат?

В мрежата има редица популярни формати на емисии. Понастоящем поддържаме Atom (0.3 и 1.0) и RSS (0.91, 0.92, 1.0 и 2.0).

9. Имам още въпроси. Къде мога да получа допълнителна помощ?

Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от помощ за поставянето на бутон „Добавяне към Google“ на страницата си, моля, свържете се с нас.